Als kraamverzorgster ben ik ontzettend trots op mijn beroep. Het mooiste van mijn werk vind ik de diversiteit aan cliƫnten, waar ik zorg aan verleen. Iedere situatie en/of gezin is weer uniek. Dit geldt voor een bevalling, maar ook in het ondersteunen van de ouders bij de komst van hun baby in het gezin gedurende de kraamweek. Ik vind het belangrijk om afspraken te maken die passen bij het gezin, zodat ik ze optimaal tot steun kan zijn in mijn functie als kraamverzorgster. Veel werkzaamheden en handelingen doen wij als kraamverzorgsters routinematig, maar ook hier probeer ik elke keer weer informatie goed over te dragen, duidelijk te communiceren, te kijken en te luisteren naar de ouders, zodat ik kan zien waar ze eventueel extra voorlichting, ondersteuning en bemoediging nodig hebben. Echt zorg op maat bieden tijdens de kraamweek die vooral gericht is op prikkelreductie, het geven van voorlichting, rust, verzorging en hechting van de pasgeborene. In deze periode vind ik de veiligheid en geborgenheid van de pasgeborene ook erg belangrijk.

Wat ik ook fantastisch vind aan mijn beroep als kraamverzorgster is het werken met verschillende disciplines in de geboortezorg. Als kraamverzorgster werken we onder andere samen met de verloskundige, de huisarts en de lactatiekundige. Samen probeer je dan echt in oplossingen te denken om de beste zorg te kunnen bieden aan het gezin. Hierdoor haal ik echt voldoening uit mijn werk. Helemaal wanneer een gezin een moeilijke periode of start heeft gehad door verschillende omstandigheden tijdens de zwangerschap en/of bevalling. Naast de kraam technische handelingen die wij uitvoeren tijdens een bevalling en in de kraamweek, is het bieden van een luisterend oor ook zo ontzettend belangrijk. Mijn doel als kraamverzorgster is dan ook om de ouders in hun kracht te zetten, zodat ik vol vertrouwen aan het einde van de kraamweek de zorg kan afsluiten.

Angelina