Kraamzorg is een prachtig vak, maar wat houdt het precies in? Welke taken voert de kraamverzorgende uit? Wat zijn de opleidingsmogelijkheden en wat ga je verdienen? In dit uitgebreide blog vertellen we je echt alles over kraamzorg en wat het beroep van kraamverzorgende inhoudt.

Inhoud

Wat houdt het vak kraamzorg in?

Over het vak kraamzorg valt veel te vertellen. Kraamzorg start bij de geboorte van een kindje. Zodra de geboorte van het kindje zich aandient, ben jij als kraamverzorgende present om de a.s. ouders te ondersteunen en assisteer je de verloskundige bij de bevalling. Na de bevalling leer je de ouders hun nieuwe kindje te verzorgen, hou je de ontwikkeling en gezondheid van de nieuwe mama en baby in de gaten, verzorg je waar nodig overige gezinsleden en ondersteun je het gezin in het uitvoeren van huishoudelijke taken.

kraamzorg moeder en kind▲ De kraamverzorgende draagt zorg voor moeder en kind

Wat doet een kraamverzorgende?

Als kraamverzorgende bespreek je aan het begin van de dag met de jonge ouders hoe het in de voorgaande nacht met hun kindje is gegaan en hoe het met de ouders zelf gaat. Je beantwoordt vragen die bij de ouders leven, geeft hen informatie over de gezondheid en ontwikkeling van de baby en coacht hen in hun nieuwe rol als papa en mama van het nieuwe kindje.

Na dit gesprek maak je een planning voor de rest van de dag en maak je afspraken rondom de verzorging van moeder en kind. Deze afspraken noteer je in een speciaal zorgplan dat bij het kraamgezin in huis is. Na het maken van de planning is het tijd om samen met de ouders het kindje in bad in te doen. Na het badje wordt de baby te gevoed.

Wanneer de moeder borstvoeding geeft, ben jij als kraamverzorgende er een expert in om deze borstvoeding te laten slagen. De ouders kunnen ook met al hun vragen rondom de borstvoeding bij jou terecht. Kiezen de ouders voor flesvoeding dan begeleid jij hen ook daar in.

Advies borstvoeding▲ Advies bij het geven van borst- of kunstvoeding

Naast de zorg voor de ouders en hun kindje, help jij ook de eventuele andere kinderen in het gezin te verzorgen en ondersteun je de ouders in een aantal taken van het huishouden. Zo zorg je dat toilet en badkamer iedere dag schoongemaakt worden, verschoon je iedere dag het bed van de kraamvrouw en houd je in grote lijnen het huis schoon.
Nu je weet wat de kraamverzorgende doet is het ook zeker leuk om eens van een kraamverzorgende zelf te horen hoe haar dag er uit ziet. Luister maar eens naar de verhalen van Annika en Marry.

Werken als partusassistente? Wat houdt het in?

Naast de functie van kraamverzorgende is er de functie van partusassistent. Als partusassistent ben je onderdeel van onze partuspoule. Vanuit deze partuspoule staan er iedere dag, - avond en nachtwacht, 2 partusassistenten klaar om te assisteren bij een bevalling als deze zich aandient. Als partusassistent ondersteun je de verloskundige in haar werkzaamheden tijdens een bevalling. Je legt alle materialen die nodig zijn bij elkaar, zorgt dat er kleertjes voor het nieuwe kindje klaarliggen en dat het baby bedje warm is.

Daarnaast ondersteun je ook de ouders vlak voor, tijdens en na de bevalling. Je stelt de ouders gerust als ze het allemaal erg spannend vinden, geeft hen tips om ontspannen en met vertrouwen de bevalling goed te doorstaan en geeft de aanstaande papa aanwijzingen hoe hij zijn partner zo goed mogelijk kan ondersteunen. 

Na de bevalling zorg je voor een fris en verschoond bed, begeleid je de kersverse ouders in het kennismaken met hun nieuwe kindje en hou je goed in de gaten hoe het gaat met de gezondheid van de nieuwe mama en de baby. Eventuele andere kinderen uit het gezin begeleid je in het kennismaken met hun nieuwe broertje of zusje.

Begeleiding kennismaking met nieuw broertje of zusje▲ Begeleiding kennismaking met nieuw broertje of zusje

Wannneer de bevalling  overdag heeft plaatsgevonden, neemt een collega kraamverzorgende de dagzorg van jou over. Is de bevalling 's nachts of in de avond geweest dan ga jij als partusassistent ongeveer een uur na de bevaling weer naar huis als de situatie in het gezin stabiel is. 

Als partusassistent verzorg je soms ook de opvang van een gezin wanneer deze na een ziekenhuis bevalling in de avond naar huis gaat. Je vangt de jonge ouders op, geeft hen informatie en beantwoordt hun vragen. Verder hou je de gezondheid van de moeder en baby in de gaten en help je hen om zich klaar te maken voor de nacht. Nienke werkt bij ons als partusassistent. Luister hier naar haar verhaal.

Werken in de kraamzorg zonder diploma?

Dat wordt lastig... maar wees gerust.. wij hebben een mooi aanbod! Om in de kraamzorg te kunnen werken, heb je een branche erkend diploma nodig. Dit diploma kan je bij ons halen!
Wanneer je een VMBO - tl opleiding hebt of wanneer je een diploma hebt als helpende niveau 2, aangevuld met een paar jaar werkervaring in de zorg, kan je in 1,5 jaar tijd je diploma tot kraamverzorgende halen. Heb je al een diploma als verzorgende IG dan kan je al in een paar maanden tijd worden omgeschoold tot kraamverzorgende. Bekijk hier onze opleidingen.

opleiding tot kraamverzorgende

Nadelen werken in de kraamzorg

Kraamverzorgende is een prachtig vak! Als kraamverzorgende speel je een belangrijke rol in het stimuleren van een goede start van moeder en kind. Een goede start van moeder en kind is belangrijk. Dit draagt bij aan een beter functioneren van zowel de moeder als van het kindje in de maanden na de geboorte. Net als ieder beroep heeft het beroep van kraamverzorgende naast vele voordelen ook zo z'n nadelen. Hier zijn wij eerlijk over. Alleen dan kan jij een goede afweging kan maken of het werken in de kraamzorg iets voor jou is.

Een nadeel van het werken als kraamverzorgende is het onregelmatige werken. De geboorte van een baby laat zich niet plannen en daarom is het nooit precies van te voren aan te geven wanneer je aan het werk gaat. Wel hoor je ongeveer 14 dagen van te voren wanneer je volgende wachtdag is en meestal is het zo dat je direct op de eerste wachtdag wordt opgeroepen om in een gezin aan het werk te gaan. Een oplossing voor het onregelmatige werken kan zijn dat je op rooster gaat werken. Na het afronden van je eventuele omscholingsprogramma kan je ervoor kiezen om op een 4 of 8 daags rooster te gaan werken. Natasja vertelt je graag meer over haar ervaring met een 4-daags rooster.

4 of 8 daags rooster kraamzorg

Zou je graag een vraag willen stellen aan een kraamverzorgende hoe het werken op rooster geregeld is? vraag het Sanne!

Een ander nadeel kan zijn dat je minder contact hebt met collega's. Je werkt alleen in een gezin. Om er voor te zorgen dat je toch regelmatig je persoonlijke en je werkervaringen kunt delen zijn er app groepen waar je lid van kunt worden. Daarnaast is er 4 x per jaar een werkoverleg met jouw vaste team en wordt er jaarlijks een teamuitje gepland. 

Naast de nadelen zijn er natuurlijk ook voordelen. Eén van de voordelen is dat je als kraamverzorgende meer tijd hebt om je cliënt te begeleiden. Jij bent als kraamverzorgende de hele dag aanwezig bij je cliënt en kunt daardoor veel tijd besteden aan een goede begeleiding van haar en haar kindje. Ook ben je doordat je de hele dag aanwezig bent, in staat signalen op te vangen wanneer er iets niet helemaal in orde is met de moeder of de baby en kan je op tijd en adequaat ingrijpen waar nodig.

Kraamhulp, kraamverzorgster of kraamverzorgende?

Deze termen worden vaak door elkaar gebruikt en het is niet altijd voor iedereen duidelijk of er een verschil tussen een kraamhulp, kraamverzorgster of kraamverzorgende. Kraamhulp is eigenlijk een ouderwetse term die nu niet meer gebruikt wordt. De afgelopen jaren is het beroep van kraamverzorgende sterk geprofessionaliseerd. Daar waar vroeger het doen van het huishouden een belangrijk onderdeel was van de taken van een kraamverzorgende, ligt het accent voor jouw als kraamverzorgende nu veel op het geven van belangrijke voorlichting over hoe de ouders hun baby een zo gezond mogelijke start kunenn geven.

kraamverzorgende

Daarnaast heb je een duidelijk signaal functie. Het is jouw taak om de psychische en lichamelijke gezondheid van de ouders, baby en eventuele andere kinderen in de gaten te houden. Wanneer je signalen opvangt dat er problemen zijn, kaart jij deze aan bij de ouders en wanneer dit niet voldoende helpt, onderneem jij verdere stappen volgens een vast protocol. Alles bij elkaar maakt dat jij meer bent dan een ''hulp''. Jij bent een echte professional met bijbehorende verantwoordelijkheden. Het woord kraamhulp wordt daarom tegenwoordig niet meer gebruikt. De woorden kraamverzorgster en kraamverzorgende worden nog wel door elkaar gebruikt. Bij kraamverzorgster heb je het dan specifiek over een vrouw, terwijl kraamzorg natuurlijk ook door een man gegeven kan worden. Het woord kraamverzorgende past daarom beter.

Omscholen van verzorgende IG (VIG'er) naar kraamverzorgende

Ben je verzorgende IG? En heb je al heel lang de droom om in de kraamzorg te gaan werken? Of ben je toe aan een nieuwe uitdaging in je leven? Dan hebben wij een mooi omscholingsprogramma voor je. Gedurende een paar maanden ga je onder begeleiding aan het werk in de gezinnen. In de eerste maanden is deze begeleiding intensief en is er de hele dag een collega kraamverzorgende bij je met de speciale taak jouw te begeleiden. Naarmate je meer ervaring opdoet, wordt de begeleiding steeds verder afgebouwd.

Naast de begeleiding in de gezinnen volg je een aantal theoretische modules die je afsluit met een toets. De lessen voor deze modules worden klassikaal gegeven op onze locatie in Alphen en Gorinchem. Onze kraamverzorgende Nazmiye heeft zo'n omscholingsprogramma gevolgd en werkt nu met veel plezier als kraamverzorgende. Benieuwd naar haar verhaal? Klik dan hier.

Salaris kraamverzorgende

Kraamzorg de Waarden is aangesloten bij de branchevereniging BO geboortezorg en werkt vanuit de CAO kraamzorg. De functie van kraamverzorgende valt binnen salarisschaal 35. Deze schaal is ingedeeld in een aantal treden. Hoe meer werk ervaring je hebt, hoe hoger je wordt ingeschaald. Voor actuele salaris bedragen kan je kijken in de CAO kraamzorg

Vacatures Kraamzorg de Waarden

Wij hebben in diverse regio's vacatures voor de functie van kraamverzorgende en van partus assistent. Heb je interesse, bekijk ze hier kraamzorgvacatures

vacatures kraamzorg

Hoe verloopt de sollicitatie procedure?

Zodra jij een online sollicitatie formulier hebt ingevuld en je CV hebt ge-upload, kijken wij of je vooropleiding overeenkomt met de eisen die wij daar aan stellen. Is dit het geval dan nemen wij contact met je op en plannen een sollicitatiegesprek met je in. Het gesprek is altijd met een teamcoach uit één van onze regio's en een medewerker P&O. Als na dit gesprek blijkt dat jij enthousiast bent over ons en wij over jou volgt er een aanstellingskeuring.

Onze bedrijfsarts gaat met jou in gesprek en beoordeelt aan de hand van vragen die hij jou stelt en een fysieke check of je mentaal en fysiek geschikt bent om in de kraamzorg te werken. Bij een positieve uitslag van de aanstellingskeuring gaan we in het arbeidsvoorwaarden gesprek verdere afspraken met je maken over je startdatum, omvang dienstverband, salaris, enzovoort. Na het arbeidsvoorwaardengesprek gaan wij je contract in orde maken en ben je klaar om bij ons te starten!