Misschien heb je er altijd al van gedroomd om kraamverzorgster te worden. Of is het later pas op je pad gekomen. We leggen graag aan je uit wat het beroep kraamverzorgster precies inhoudt en welke opleiding je nodig hebt.

Inhoud

4 24 uurs opstartservice

Wat doet een kraamverzorgster?

Voordat je beslist of het vak van kraamverzorgster iets voor jou is, is het natuurlijk belangrijk om te weten wat de taken van een kraamverzorgster  precies zijn .

In Nederland is het heel normaal dat er tijdens de kraamweek een kraamverzorgster  aanwezig om de kersverse ouders te helpen, en dat is uniek. Er wordt namelijk in geen enkel ander land ter wereld kraamzorg gegeven aan gezinnen na de bevalling.

Gemiddeld krijgt een gezin 49 uur kraamzorg, verdeeld over 8 dagen. Als er tijdens de bevalling of de kraamtijd complicaties optreden kan dit ook worden verlengd tot een maximum van 80 uur. Dit gebeurt altijd in overleg met de verloskundige.

Als kraamverzorgster leer je de ouders hoe ze de baby het beste kunnen verzorgen. Je helpt ze om de baby in bad te doen, aan te kleden en leert ze om de baby veilig te laten slapen. Je voert dagelijks medische controles uit bij zowel de moeder als bij de baby. Op deze manier kun je snel eventuele problemen signaleren en deze bespreken met de verloskundige.

Wordt er borstvoeding gegeven dan begeleid je de moeder hierbij.

De taken van een kraamverzorgster op een rijtje:

Assisteren bij de bevalling, thuis of in het ziekenhuis

 • Spullen klaarzetten voor een thuisbevalling
 • Assisteren van de verloskundige
 • De aanstaande moeder en haar partner ondersteunen
 • Verzorgen van moeder en baby na de bevalling

Controle en verzorging van de kraamvrouw

 • Medische controles van de grootte van de baarmoeder, afscheiding, urine en ontlasting en de lichaamstemperatuur.
 • De geestelijke gemoedstoestand in de gaten houden.
 • Ondersteuning bij borstvoeding.
 • Eventueel helpen met douchen en wassen.
 • Dagelijks rapporteren hoe de kraamvrouw zich herstelt.

Informele sfeer

Controle en verzorging van de baby

 • Ontlasting van de baby monitoren.
 • Dagelijkse medische controles: temperaturen, wegen en controle van het navelstompje.
 • Lichamelijke verzorging van de baby: wassen, huid- en navelverzorging.
 • Je observeert de baby nauwkeuring op ademhaling, motoriek, ogen, de huid. Je houdt in de gaten of de baby goed slaapt, goed en krachtig huilt en alert en tevreden is.
 • Dagelijks rapporteren van alle gegevens over de gezondheid van de baby.

Geven van voorlichting over

 • Borst- en/of kunstvoeding.
 • Het verzorgen van de baby.
 • Het slaapritme van de baby.
 • Huilen en troosten.
 • Allergieën en preventie wiegendood.
 • Veiligheid in huis.
 • Ontzwangeren.

Naast deze taken ben je er ook om een luisterend oor te bieden aan de kraamvrouw en haar mentaal te steunen. Je betrekt de overige gezinsleden bij de verzorging van de baby en kunt als er tijd is zelf even een spelletje spelen met de grote broer of zus.

Als kraamverzorgster  voer  je licht huishoudelijke taken uit om de hygiëne te bewaken. Het gaat hierbij vooral om het schoonhouden van de badkamer, babykamer en de slaapkamer van de kraamvrouw. Ook het wassen van de kraamwas is hier onderdeel van.

Tijdens de kraamtijd vang je ook de kraamvisite op. Belangrijk is dat je met de kraamvrouw afstemt op welke tijden zij graag bezoek wil ontvangen, jij waakt ervoor dat moeder en baby voldoende rust krijgen.

Verzorgende IG naar kraamverzorgende

Hoe kun je kraamverzorgster worden?

Spreekt het beroep van kraamverzorgster je aan en sta je te springen om aan de slag te gaan? Dan is het belangrijk om te kijken of je de juiste diploma’s op zak hebt.

Kraamverzorgster worden via een werk- en leertraject

Kraamorganisaties bieden soms een interne opleiding tot kraamverzorgster aan. Via een leer- en werktraject van 1,5 tot 2 jaar kun je kraamverzorgster worden. Je komt bij de start van je opleiding direct bij de organisatie in dienst en combineert je werk als leerling kraamverzorgende met je opleiding via het ROC. De kraamzorgorganisatie neemt de kosten van de opleiding voor haar rekening en geeft je vaak de garantie op een baan na het afronden van de opleiding.

Om kraamverzorgster te worden via een werk- en leertraject bij kraamzorg de Waarden moet je aan de volgende eisen voldoen:

 • Minimaal 21 jaar
 • Vooropleiding op minimaal VMBO kader niveau aangevuld met enige jaren werkervaring in de zorg of een vooropleiding op minimaal VMBO kader niveau aangevuld met een willekeurige MBO niveau 3 opleiding
 • In bezit van een rijbewijs en de beschikking over een auto

Op dit moment leidt Kraamzorg de Waarden niet op. Zodra de datum van de volgende opleiding bekend is, kun je via deze website solliciteren. Wil je op de hoogte gehouden worden wanneer wij weer een opleiding starten, like dan onze facebookpagina.

Woon je in omgeving Utrecht? Kijk dan op de site van www.kraaminzicht.nl. Deze organisatie biedt op dit moment wel een opleiding aan.

Lees hier de meest gestelde vragen over onze opleiding tot kraamverzorgster

Baby Kraamzorg de Waarden Interne bedrijfsopleiding voor VIg en EVV R1140Q80S232882

Kraamverzorgster worden als je Verzorgende IG of Eerst Verantwoordelijke Verzorgende bent

Werk je op dit moment in de zorg als VIG’er of EVV’er, dan kun je snel kraamverzorgster worden!

Bij Kraamzorg de Waarden bieden we een korte bedrijfsopleiding tot kraamverzorgster aan. Deze interne bedrijfsopleiding duurt 4-6 maanden.

Na je sollicitatie kom je direct bij ons in dienst en ga je aan de slag. Je volgt een aantal klassikale lessen en enkele zelfstudie onderwerpen. Je werkt daarnaast in de praktijk en wordt begeleid door afstandsbegeleiders die al je vragen kunnen beantwoorden. Na het behalen van je toetsen en een voldoende praktijkbeoordeling ga je zelfstandig aan het werk.

Ook al werk je de eerste maanden onder begeleiding, je ontvangt direct bij indiensttreding een salaris wat gelijk staat aan het salaris van een gediplomeerde kraamverzorgster, met een maximum inschaling in schaal 35.

Om kraamverzorgster te worden via onze interne bedrijfsopleiding moet je aan de volgende eisen voldoen:

 • Geschoold als Verzorgende IG of Eerst Verantwoordelijke Verzorgende
 • In bezit van een rijbewijs en beschikking over een auto

Ben je Verzorgende IG of Eerst Verantwoordelijke Verzorgende en wil je kraamverzorgster worden? Solliciteer dan hier via onze vacature!

Opleidingen via de Geboortezorg Academie

Wil je graag kraamverzorgster worden maar heb je (nog) niet de juiste diploma’s op zak? Kijk dan eens op de website van de Geboortezorg Academie. Zij bieden in verschillende regio’s opleidingen tot kraamverzorgster aan.