Wil jij werken in de kraamzorg combineren met je gezin of sowieso liever per kwartaal zekerheid in je planning? Dan werken op rooster  misschien wel iets voor jou. Met een 8 - of 4 - daags rooster ben je na 8 of 4 dagen werken een vast aantal dagen vrij. Het aantal vrije dagen hangt af van je omvang dienstverband. Na deze vrije dagen ga je opnieuw op wacht. 

Zodra je wordt opgeroepen, start je je zorg in het gezin en je blijft bij dit gezin tot en met je 8e werkdag. Bij een 4 daags rooster, werk je 4 dagen achter elkaar en ben je daarna een aantal dagen vrij. Je wordt in een gezin afgelost door een collega of je neemt de zorg van een collega op de 5e dag over.

Zo werk het

Heb je een contract van 66,67% (is gemiddeld 24 uur per week) dan ben je 6 dagen vrij na 8 dagen werken. Na deze 6 dagen ga je weer op wacht. Mocht het een keer zo zijn dat er op je eerste wachtdag geen gezin beschikbaar is dan ga je de 2e dag weer op wacht. Word je op je 2e wachtdag wel opgeroepen voor een gezin dan heb je nog maar 7 dagen over om in het gezin te werken, terwijl er in het gezin 8 dagen zorg gegeven wordt. Omdat jouw vrije dagen vast liggen, zal jij op de 8e dag worden afgelost door een collega. 

Wat zijn de voor- en nadelen van werken op rooster?

Aan het werken op rooster zitten voor –en nadelen en het hangt helemaal van jouw persoonlijke voorkeur en situatie af of het werken op rooster iets voor je is. 

Dit is het grote voordeel

Het voordeel van het werken op rooster is dat je 6 weken voordat er een nieuw kwartaal begint je rooster ontvangt en je dus voor een heel kwartaal precies weet op welke dagen je werkt en op welke dagen je vrij bent. Heb je kleine kinderen dan is het op deze manier makkelijker om opvang voor je kinderen te regelen. Daarnaast heb je meer mogelijkheden om je privé afspraken wat verder vooruit te plannen.                         

voordeel werken op rooster kraamzorg

En dit is het nadeel

Een nadeel van het werken op rooster kan zijn dat je het niet fijn vindt wanneer je de zorg in een gezin niet af kunt maken. Daarnaast zit je, wanneer je op een 4-daags rooster werkt, vaker op wacht, omdat je iedere keer dat je weer aan het werk gaat, start met een wacht dag.

nadeel werkken op rooster kraamzorg

Op rooster werken iets voor jou?

Heb je de voor en nadelen tegen elkaar afgewogen en denk je dat het werken op rooster iets voor jou is? Solliciteer dan via deze website vacatures 

Heb je naar aanleiding van dit artikel nog vragen over het werken op rooster? Bel of mail ons gerust. Wij zijn bereikbaar op telefoonnummer 088 130 17 17. Mailen kan naar po@kraamzorg.org