Werken in de kraamzorg zonder diploma, kan dat?

Kun je überhaupt werken in de kraamzorg zonder diploma? Het antwoord op deze hamvraag is: nee, helaas niet. Om in de kraamzorg te mogen werken heb je een branche erkende diploma nodig. Echter is het wél zo dat je bij ons een betaalde opleiding kunt volgen om de kneepjes van het vak te leren. Zo kun je ook zonder diploma aan de slag in de kraamzorg. Tijdens die interne opleiding leer je en werk je namelijk tegelijk.

Waarom hebben steeds minder mensen een diploma voor de kraamzorg?

Na je middelbare school kun je helaas niet direct de kraamzorg in. Als je 19 bent kun je aan de slag in dit werkveld. Daarnaast is het van belang dat je een rijbewijs en een auto hebt. Door deze eisen komt het weinig voor dat je vanuit de schoolbanken direct de opleiding tot kraamverzorgende gaat volgen. Je kunt na de middelbare school wel de opleiding volgen tot Verzorgende IG (VIG). Hierna kan je een verkort opleidingstraject tot kraamverzorgende volgen.

baby met voetjes

Daarom komt het steeds vaker voor dat mensen met een andere vooropleiding interesse krijgen in werken in de kraamzorg. Misschien hebben zij een andere opleiding gehad in de zorg of gooien ze het compleet over een andere boeg. Zij hebben al ervaring in een ander werkveld en vragen zich dus af of je kunt werken in de kraamzorg zonder diploma. 

Wat zijn de mogelijkheden bij werken in de kraamzorg zonder diploma?

Wanneer je eerst een andere opleiding hebt gevolgd en interesse hebt in het prachtige dankbare werk van een kraamverzorgster, kun je gelukkig door middel van een interne opleiding de juiste papieren halen om je dromen na te jagen. Het is namelijk belangrijk dat jij precies weet hoe je een pasgeboren baby het beste kunt verzorgen en hoe jij de kersverse ouders kunt ondersteunen in de kraamtijd. 

De kraamtijd is een bijzondere en warme periode. Hoe mooi is het dat jij daar straks als kraamverzorgende een onderdeel van uitmaakt? Jij controleert de gezondheid van moeder en kind, hebt contact met de verloskundige en geeft de nieuwe ouders bevestiging dat zij het hartstikke goed doen.

Opleiding tot kraamverzorgende van werkenindekraamzorg.nl

Het is dan ook niet gek dat je in de praktijk moet gaan leren. Het werk van een kraamverzorgende is zó bijzonder, dat leer je niet uit een boekje. Bij werkenindekraamzorg.nl kun je je aanmelden voor de interne opleiding tot kraamverzorgende. Welke vooropleiding je ook hebt (minimaal vmbo-tl niveau 2): wij scholen je in 1,5 jaar om tot een startende kraamverzorgster. 

En het fijne aan deze opleiding van werkenindekraamzorg.nl is, dat deze vanaf het begin betaald is. Je krijgt een aantrekkelijk startsalaris zodra je bij ons begint. Wat wij van jou vragen? Een passie voor de kraamzorg, een flinke dosis leergierigheid en flexibiliteit. Hoe je het ook went of keert: in de kraamzorg heb je nu eenmaal te maken met wisselende werktijden. Baby's worden helaas niet volgens een vaste planning geboren, maar we zorgen wél voor een 4- of 8-daags rooster dat wij al drie maanden van tevoren bekend maken. Zo kun je vooruit plannen. Wel zo handig! 

Van verzorgende IG naar kraamverzorger

Het is nóg makkelijker om te werken in de kraamzorg zonder diploma als je al een diploma hebt als Verzorgende IG (VIG). Het omscholingstraject tot kraamverzorgende duurt dan maar een paar maanden. 

Meer weten over werken in de kraamzorg zonder diploma en onze interne opleidingen? Klik dan hier voor meer informatie of vraag het aan Tanja of Esther via po@kraamzorg.org