Als kraamverzorgende heb jij een belangrijke rol in de begeleiding van de ouders bij het verzorgen van hun baby. Je geeft voorlichting over (borst)voeding, de verzorging en ontwikkeling van de baby.

Daarnaast houd je de gezondheid van de moeder en het pasgeboren kindje goed in de gaten. Waar nodig, tref jij maatregelen. Naast de zorg voor moeder en kind, ondersteun je het gezin in de verzorging van broertje(s) en/of zusje(s) en verzorg je een aantal taken in het huishouden, zoals het doen van de was, schoonhouden van het sanitair en andere licht huishoudelijke taken zoals stofzuigen.

Baby in bad▲ Een kraamverzorgende leert de ouders alles over het verzorgen van de baby

Hoe ziet de dag van een kraamverzorgende eruit?

8.00 – 8.30 uur          
Start van de dag. Je vraagt hoe het gaat met moeder (en partner!) de baby en eventuele andere kinderen in het gezin. Je maakt een planning voor de komende dag, geeft de ouders voorlichting over het verzorgen van de baby en maakt een ontbijt klaar voor het gezin.

8.30 – 9.00 uur          
Controles van de baby: Je kijkt o.a. naar de huid, motoriek, gewicht, huid, ogen en navel

9.00 – 10.00 uur        
Controle van de moeder: Je kijkt o.a. naar de temperatuur, bloedverlies, baarmoederstand
Waar nodig help je moeder met douchen, je maakt de kraamkamer schoon en verschoont het kraambed.Ondersteuning bij borstvoeding en controle baby▲ Een kraamverzorgende geeft ouders informatie over het belang van goede voeding

10.00 – 11.00 uur      
Je ondersteunt de kraamvrouw bij het voeden van haar kind en je zorgt dat ze een tussendoortje eet.

11.00 – 11.30 uur      
Schoonmaken babykamer en (eventueel) ontvangst kraamvisite.

11.30 – 12.30 uur      
(Voorbereiden) lunch. Wanneer er meerdere kinderen in het gezin zijn, help je hen met eten.

12.30 – 13.30 uur      
Kraamvrouw ondersteunen bij het voeden en verschonen van de baby. Wanneer de borstvoeding moeizaam verloopt ondesteun jij de moeder bij het laten slagen van deze borstvoeding.

13.30 – 15.00 uur      
Het gezin gaat rusten. Intussen werk jij het zorgplan bij en doe je de huishoudelijke taken zoals de was, schoonmaken toilet en badkamer, enz.

15.00 – 15.30 uur      
Controles kraamvrouw en baby.

15.30 – 16.30 uur      
Ondersteunen bij het voeden en verschonen van de baby, instructies voor de nacht en evalueren van de afspraken die zijn genoteerd in het zorgplan.

16.30 uur                   
Je gaat na een mooie werkdag naar huis! Volgens onze kraamverzorgende Sanne had jij vandaag het mooiste beroep van de wereld!

Je hebt nu een idee hoe een werkdag van een kraamverzorgende er uit ziet. Lijkt werken in de kraamzorg iets voor jou? Kijk dan bij ons opleidingsaanbod. Heb je nog vragen, stel ze hier of bel of app ons via 06 51321887.