Dat dit beroep me zou passen als een heerlijk zittende jas, had ik toen natuurlijk nooit kunnen weten.  Want wat wist ik nou op de lagere school van kraamzorg af? Ik wist niets meer dan dat er een baby zou zijn en een net bevallen moeder en gezin waar je voor zou gaan zorgen.

Maar dat kraamzorg veel meer dan dat is, leerde ik pas later.  

Alle medische dingen in en rondom de baring, kraamvrouw en pasgeborenen kwamen aan bod in de opleiding voor verzorgende die ik ging volgen. De kraamstages die ik kon gaan lopen, maakte het dat ik nog zekerder van mijn zaak werd dan ik eigenlijk al was.

Ik zou kraamverzorgende gaan worden!

  • Wat maakt het nou dat ik uren over dit mooie beroep kan praten, of regelmatig een blog over schrijf?
  • Wat is het dat ik vleugels krijg als ik dit vak kan uitvoeren?

Ik denk dat het alles bij elkaar is en dat er niet maar één onderdeel van dit beroep me zo aan spreekt. 

Het begint eigenlijk al bij de bevalling waar je bij assisteert.

Nee eerder nog... voor mij is het wachten voor het telefoontje van de planning dat je aan het werk kan gaan al spannend. Niet vervelend maar een leuke spanning. Wat voor gezin, wat voor huis, wat is de situatie daar ter plekke. Het is elke keer anders natuurlijk.

De spanning rond een bevalling en dan de ontlading bij de jonge ouders op het moment dat de nieuwe wereldburger zich voor het eerst laat horen.  Ik vind het allemaal even leuk en sta regelmatig bij dat soort momenten mijn tranen weg te slikken.

De reacties van grotere broers en zussen van de kleine spruit. De opa`s, oma`s ooms en tantes die hun nieuwe familielid komen verwelkomen. De feestvreugde die er rond dat hele prille begin hangt, IK HOU ER VAN.

Sanne vertelt het mooiste beroep

Toch is het niet altijd alleen maar rozengeur en maneschijn, maar om ook dan, daar te zijn waar je als professional nodig bent, is zo waardevol.

Je hebt een hele belangrijke functie als het gaat om observeren van de algehele gezondheid van moeder en kind.  En je bent de schakel tussen gezin en andere hulpverleners.  Kraamzorg is een ongelofelijk belangrijk beroep, we staan letterlijk en figuurlijk aan de "wieg" van een nieuw leven. Ouders kunnen boeken hebben gelezen en cursussen hebben gevolgd om zich voor te bereiden op het ouderschap, maar de praktijklessen krijgen ze van ons als kraamverzorgende.

Ik moet altijd lachen om ouders die op dag één tegen me zeggen dat ze helemaal niets weten van de verzorging van een baby. Mijn antwoord is altijd: Wacht maar, aan het einde van de week sta je met één hand je baby te voeden en met je andere hand in de pannen te roeren. En zo is het vaak wel, die eerste week samen, leren jonge ouders zo veel van ons. Als sponsen zuigen ze alle informatie die je geeft op.  Er is in de jaren dat ik dit mooie beroep uitvoer heel veel veranderd, dat is goed.  De veranderingen zijn nodig om niet vast te roesten in gewoontes en om dit bijzondere beroep ook voor de volgende generatie interessant te houden.

En die volgende generatie kraamverzorgenden is nodig.

Hoe leuk ik dit vak ook vind, ik weet ook dat ik ooit die "heerlijk zittende jas" uit zal moeten doen. Al ben ik dat natuurlijk nog lang niet van plan?

Ik ben kraamverzorgende, al 31 jaar!

Sanne, Kraamzorg de Waarden