Dat het werken in de kraamzorg zo zijn uitdagingen kent in het combineren van werk met een gezin met jonge kinderen is een feit.
Werken in de kraamzorg is onregelmatig en hoe doe je dat dan met het vinden van de juiste opvang voor je kleine kinderen?

Werken in de kraamzorg combineren met een gezin

Wij vroegen het onze eigen kraamverzorgenden. 

Zoals bijvoorbeeld Sandra.
Sandra heeft een zoontje van 4 jaar. De zus van Sandra past 1 dag in de week op, haar moeder past ook een dag op en voor de drie andere dagen heeft zij iedere week een plek op de BSO ingekocht. Omdat Sandra een contract heeft van gemiddeld 24 uur per week, werkt zij 8 dagen  en is ze daarna 6 dagen vrij. Dat betekent dat zij niet iedere week gebruik hoeft te maken van de BSO uren en daar wel voor betaalt. Dit geld heeft zij er graag voor over. Het geeft Sandra rust dat, wanneer ze ook maar moet werken, er opvang geregeld is. Dus hoe combineer je werken in de kraamzorg met een gezin? Wat Sandra betreft door te zorgen voor een continue opvang voor je kinderen.

Kinderopvang
▲ Goede kinderopvang is onmisbaar voor kraamverzorgenden met kleine kinderen

Ook Caroline heeft het combineren van werken in de kraamzorg goed kunnen combineren met haar gezin

Caroline vindt het ontzettend fijn om in de kraamzorg te werken, maar met haar drie kleine kinderen van 7, 5 en 2 jaar heeft ze wel keuzes moeten maken. Zo kiest ze voor een wat lager percentage dienstverband van 30%. Dit komt neer op ongeveer 10 uur in de week. Caroline werkt 1 gezin in de maand en heeft dan haar ouders en partner als oppas.  De partner van Caroline heeft regelmatig werk en kan daardoor de kinderen 's morgens naar school en naar de ouders van Caroline brengen. De ouders van Caroline halen de kinderen 's middags van weer uit en uit het kinder dag verblijf.

''Hoe combineer je werken in de kraamzorg met een gezin''

Dit is is een vraag die door iedere kraamverzorgende anders beantwoord wordt. Dat het aanpassingen vraagt en soms best een uitdaging is, daar is iedereen het wel over eens. Wanneer je kleine kinderen hebt en graag in de kraamzorg wil werken is het belangrijk om goed te bedenken hoe jij je kinder opvang gaat regelen. Ook is het belangrijk dat je partner achter je keuze staat. En lukt het op dit moment niet om  goede kinderopvang te regeln, dan zijn er altijd mogelijkheden om op een later moment wanneer je kinderen wat ouder zijn, alsnog te kiezen voor de kraamzorg.