Dan ben je van harte welkom bij Kraamzorg de Waarden!

Als kraamverzorgende werk je heel zelfstandig en kun je nog echt tijd besteden aan je cliënten.

Om aan de slag te kunnen als kraamverzorgende ben je verplicht om eerst onze interne bedrijfsopleiding te volgen. Maar is dat nou echt nodig? Als verpleegkundige of verzorgende heb je toch alle kennis al in huis? Onze kraamverzorgende Esther vertelt haar ervaring.

Mijn carrière begon als verpleegkundige. In de wijk, maar ook in het ziekenhuis en in het verzorgingshuis. Na 10 jaar besloot ik de opleiding Leraren Opleiding Verpleegkunde te volgen. Na die opleiding heb ik ruim 10 jaar met veel plezier als docent gewerkt op niveau 3 en 4.  

Ondanks dat ik erg van mijn werk hield lag mijn hart in de kraamzorg. Dus besloot ik de stoute schoenen aan te trekken en een baan te zoeken als kraamverzorgende.

Ik ging op gesprek bij een kraambureau in de buurt en werd zonder problemen aangenomen, heerlijk natuurlijk, tijd om mijn hart te volgen! Toch merkte ik tijdens mijn werk dat ik nog wat kennis miste op dit gebied.

Als wijkverpleegkundige wist ik hoe het was om bij mensen thuis te komen, dat was niet veel anders. Maar vooral bij de bevallingen wilde ik graag eerst nog meer weten. Wat doe je bijvoorbeeld als het mis gaat?

Mijn toenmalige werkgever zag het allemaal niet zo zwaar ‘je vangt toch gewoon de baby op’?

Header kraamverzorgenden R1140Q80S1027182Na 2 jaar zag ik toevallig bij de apotheek een folder van De Waarden liggen en dacht, waarom niet? Na mijn sollicitatie kreeg ik een gesprek met Mildred, teamcoach in mijn regio. Ondanks mijn ervaring gaf zij aan dat ik wel de bedrijfsopleiding moest volgen.

Zo begon ik bijna 3 jaar geleden met de bedrijfsopleiding bij De Waarden. Een groot gedeelte van deze kennis had ik natuurlijk als verpleegkundige al in huis. Maar wat fijn dat ik nu ging leren hoe ik moet handelen als het een keer anders gaat dan gepland.

Bevallingen deed ik samen met mijn begeleider en bij iedere bevalling werd ik weer wat wijzer en zekerder. Doordat we samen waren kon ik me de ene keer focussen op de bevalling, de andere keer op de baby en als snel deed ik de bevalling zelf, onder toeziend oog van mijn begeleider. Zij was er dan nog wel om bij te springen als dat nodig was.  

Uiteindelijk heb ik maar 5 partussen onder begeleiding gedaan, maar wat heb ik veel geleerd tijdens die bevallingen!

Voor de bedrijfsopleiding was ik een lieve en zorgzame kraamverzorgende die haar werk zo goed mogelijk deed. Maar liep ik bijvoorbeeld tegen problemen aan bij de borstvoeding, dan wist ik niet goed hoe ik daar mee om moest gaan. Nu draai ik mijn hand daar niet meer voor om!

Dankzij de bedrijfsopleiding van De waarden ben ik gegroeid van lieve en zorgzame kraamverzorgende naar een deskundige kraamverzorgende. Ook als het mis gaat en niet loopt zoals het moet lopen weet ik nu hoe ik met die situaties om moet gaan.

Het leuke aan de opleiding is dat het ruim is opgezet zodat het aansluit bij de verschillende achtergronden van mensen. Als verpleegkundige heb ik veel ervaring met rapportages, dat was voor mij een stukje herhaling, maar geen nieuwe stof. Het omgaan met de verschillende culturen en de partusassistentie waren voor mij wel onderdelen waar ik verdieping kon gebruiken.

Baby Kraamzorg de Waarden Interne bedrijfsopleiding voor VIg en EVV R1140Q80S232882

Voor een collega met een andere achtergrond waren er weer andere onderdelen die voor haar belangrijker waren om te leren. Alles wordt in de bedrijfsopleiding behandelt en daardoor sluit hij bij iedereen aan.

Was ik na 5 partussen klaar om het zelf te doen, ook meer begeleiding is mogelijk.

Als kraamverzorgende heb je eigenlijk een vrij solitair beroep, het is niet dat je dagelijks je collega’s ziet. Wat ik wel fijn vond ik dat je via andere wegen, zoals een groepsapp, altijd even contact kunt hebben. In het begin had ik nog best veel vragen die ik graag even met een collega besprak en dat ging via de app heel erg makkelijk.

Nu heb ik zelf door de ervaring minder vragen, maar kan ik via de groepsapp weer andere collega’s helpen!

Inmiddels begeleid ik zelf ook nieuwe medewerkers en daardoor krijg ik weer een hele andere kijk op de dingen. Zo leer ik nog steeds veel bij!