Je zoekt een opleiding tot kraamverzorgende. Niet zo gek, want kraamverzorgende is het mooiste beroep van de wereld! Maar hoe word je kraamverzorgende?
Heb je een vooropleiding nodig? Wanneer kun je starten? Welke eisen moet je aan voldoen? En hoe ziet de opleiding er uit? Werk je ook in de praktijk? We vertellen je er alles over!

Opleiding kraamverzorgende praktijk

Je zoekt een opleiding tot kraamverzorgende. Niet zo gek, want kraamverzorgende is het mooiste beroep van de wereld! Maar hoe wordt je kraamverzorgende? Heb je een vooropleiding nodig? Wanneer kun je starten? Welke eisen moet je aan voldoen? En hoe ziet de opleiding er uit? Werk je ook in de praktijk? We vertellen je er alles over!

Inhoudsopgave

Opleiding tot kraamverzorgende via een werk- en leertraject

Bij Kraamzorg de Waarden bieden we een werk- en leertraject aan om kraamverzorgende te worden. Deze opleiding tot kraamverzorgende duurt ongeveer 16 maanden, zeg maar 1,5 jaar. Als je met de opleiding begint, kom je gelijk bij ons in dienst als leerling kraamverzorgende. Natuurlijk krijg je van ons ook een salaris, maar daarover later meer. De kosten voor de opleiding kraamverzorgende betalen wij natuurlijk. 

Het klinkt logisch, en zo is het ook, want tijdens het werk- en leertraject ga je zowel werken als leren. Voor een deel krijg je leerstof via theoretische lessen. Via de Geboortezorg academie volg je die lessen. Het zijn lesblokken van 3 x 3 weken en 2 x 2 weken. Tussen je lesblokken door ga je ook gelijk aan het werk. je loopt met één van je collega's in een gezin. Zo weet je gelijk hoe het er aan toe gaat in een gezin en doe je ervaring op. 

Wat vragen wij van jou voor de opleiding kraamverzorgende?

Natuurlijk heb je een passie voor zorgen en ben je gek op baby's! Maar er zijn ook wat praktische eisen die we aan je stellen om met de opleiding te kunnen beginnen. Om te beginnen heb je een vooropleiding op minimaal VMBO Theoretische leerweg of een afgeronde beroepsopleiding op MBO niveau nodig. Ook willen we graag dat je minimaal 21 jaar oud bent. 

Als kraamverzorgende moet je snel bij je gezin kunnen zijn, ook in de avond of soms in de nacht. Daarom moet je in het bezit zijn van een rijbewijs én auto. 

Hoe ziet je dienstverband er uit tijdens de opleiding kraamverzorgende?

We verwelkomen je bij de start van de opleiding al meteen als collega! Zo heb je er in één keer 600 leuke collega's bij! 

Je krijgt van ons een contract voor gemiddeld 24 uur per week. Dat betekent in de kraamzorg niet dat je elke week 24 uur werkt. In de kraamzorg werk je namelijk altijd 8 dagen achter elkaar, de duur van een gemiddelde kraamweek. Als je een contract voor 24 uur hebt, betekent dat 8 dagen werken en dan lekker 6 dagen vrij!

Als kraamverzorgende op rooster werken?

Het kan zijn dat je graag ruim van te voren wilt weten wanneer je moet werken. Daarom kun je, na je opleiding, bij ons ook op rooster werken. Je kunt kiezen voor een 4- of een 8-daags rooster, waarbij je 6 weken voor ieder kwartaal je hele rooster voor het aankomende kwartaal krijgt. Zo weet je lang van te voren wanneer je precies moet werken, handig als je bijvoorbeeld opvang voor je kinderen moet regelen. Hier kun je alles lezen over ons 4- en 8-daags rooster.

Wat is je salaris tijdens de opleiding kraamverzorgende?

In de kraamzorg werken we met de Kraamzorg CAO. In deze CAO is het salaris voor leerling kraaamverzorgenden, kraamverzorgenden en al het overige ondersteunende personeel vastgelegd wat het salaris is. Deze CAO geldt voor iedere kraamzorgorganisatie in Nederland.

Als leerling kraamverzorgende ontvang je van ons ook een leerlingsalaris, wat is vastgelegd in de Kraamzorg CAO. Wij vullen dit nog aan tot het wettelijk minimumloon. 

Maar wat krijg je op je rekening gestort? De hoogte van het minimumloon wisselt nog wel eens, maar met een contract van 24 uur per week heb je een bruto salaris van € 1.100,- en wordt er per maand ongeveer € 1.000,- netto op je rekening gestort. Een exacte berekening kun je hier doen.

Na een jaar hard werken, gaat je salaris iets omhoog en ontvang je ongeveer € 1.200,- bruto (€ 1.080,00 netto) per maand. Je zit dan in schaal 20, aanloopperiodiek 0 van de CAO kraamzorg. 

Na de opleiding ontvang je het salaris voor een gediplomeerde kraamverzorgende.

Opleiding Kraamverzorgende

Begeleiding tijdens de opleiding

Je hoeft het natuurlijk niet alleen te doen. We hebben leuke en vooral kundige collega's voor je klaar staan die je tijdens de opleiding kraamverzorgende begeleiden:

  • teamcoach
  • afstandsbegeleider
  • Inzet, Preventie en Vitaliteit (IPV) Coach.

Teamcoach

Voordat je aan je eerste werkdag begint, heb je afspraak met je teamcoach. Bij Kraamzorg de Waarden hebben we 6 teamcoaches die allemaal hun eigen regio hebben. Zij zijn voor hun regio het aanspreekpunt voor alle kraamverzorgenden. Mocht je tegen dingen aanlopen tijdens je werk of wil je privé wat dingen bespreken, dan kun je bij haar terecht. Mocht jouw teamcoach net vrij zijn en is je vraag dringend? Dan laten we je natuurlijk niet in de kou staan, er is altijd een dienstdoende teamcoach beschikbaar om je verder te helpen. 

Afstandsbegeleider tijdens de opleiding kraamverzorgende

In de praktijk ga je straks samen met je afstandbegeleider in een gezin werken. Je loopt de hele dag met haar mee om zo veel mogelijk te leren. Hoe meer ervaring je hebt opgedaan en hoe meer je weet, des te meer taken zal zij aan jou gaan overdragen. De rollen draaien zich langzaam om, waarbij jouw afstandbegeleider jou meer zal ondersteunen. Als je er aan toe bent, zal ze ook steeds korter aanwezig zijn in het gezin, totdat je er klaar voor bent om helemaal zelfstandig in een gezin kunt werken.

Werk je zelfstandig, dan is je afstandbegeleider nog wel beschikbaar voor vragen of zaken waar je tegenaan loopt. Na je opleiding zal de teamcoach deze taak van haar overnemen.

Inzet, Preventie en Vitaliteit coach

Gezond en vitaal zijn en blijven, dat willen we graag voor onze medewerkers. Onze IPV coaches zijn er om jou te ondersteunen bij je fysieke en mentale gezondheid. Problemen op deze gebieden kun je met hen bespreken. Zij zijn tijdens kantoortijden bereikbaar, maar ook in het weekend kun je hen tussen 9:00 en 12:00 uur bereiken.

Opleiding Kraamverzorgster Uitleenmaterialen

Bruikleenmaterialen tijdens de opleiding kraamverzorgende

Om je werk goed uit te kunnen voeren krijg je van je teamcoach verschillende bruikleenmaterialen.

Uniformen

Je werkt in het gezin in je uniform. Je krijgt van ons bij je indiensttreding vier uniformen, voor de winter een lekker warm fleecevest en een schort voor handelingen waarbij je nat kunt worden. Periodiek ontvang je van ons een nieuw uniform.

Handboeken en hulpmiddelen voor de opleiding kraamverzorgende

We hebben handige handboeken en hulpmiddelen die je in je gezin kunt gebruiken. Denk hierbij aan de handleiding borstvoeding of handelingenkaarten om, als het nodig is, de communicatie in het gezin makkelijker te maken. Je ontvangt van ons verschillende handboeken, zoals het handboek borstvoeding, en andere hulpmiddelen om te gebruiken in je gezin. 

Hulpmiddelen controles

Tijdens de opleiding kraamverzorgende moet je ook controles uitvoeren bij zowel de moeder als het kindje. Hiervoor krijg je van ons de juiste hulpmiddelen zoals een unster met weegdoek, bekkentje en een polsteller.

Tablet

Aan het begin en aan het einde van jouw tijd in je gezin vul je bijnzonderheden in onze administratie in. Hiervoor ontvang je een handige tablet.

Theorie- en praktijklessen tijdens de opleiding kraamverzorgende

Je start je opleiding met een aantal weken theorielessen. Het zijn meestal 3 of 4 dagen per week dat je lessen volgt. Je begint de dag om 9:00 uur en om ongeveer 16:00 uur ben je klaar.

Het praktijgedeelte begint na de eerste lesweken. Je gaat dan aan de slag in een gezin samen met je afstandbegeleider. Gemiddeld werk je 5 weken in de praktijk en daarna volg je weer 4 of 4 weken theorielessen. Je weet van te voren precies wanneer deze lesweken zijn en tussendoor krijg je nog extra opdrachten die je gewoon thuis kunt maken. 

Opleiding kraamverzorgende certificaat

Certificering en KCKZ

Je bent officieel gediplomeerd kraamverzorgende als je het theoriegedeelte en het praktijkgedeelte van de opleiding tot kraamverzorgende hebt afgerond! Je ontvangt na de opleiding je certificaat waarmee je kunt inschrijven bij het Kenniscentrum Kraamzorg, oftewel het KCKZ.

Het KCKZ houdt zich bezig met de inhoud van kraamzorg en de professionalisering van het vak van kraamverzorgende. Zo zorgen ze voor een goede profilering van kraamzorg binnen de Geboortezorg. Met je inschrijving in dit kwaliteitsregister maak je jouw competenties en die van je collega’s zichtbaar. Zo krijgt kraamzorg een duidelijker plek in de keten van de Geboortezorg. Alle kraamverzorgenden in Nederland hebben zich geregistreerd en dat is geweldig!

Met je inschrijving in het KCKZ wordt er van je verwacht dat je ieder jaar accreditatieopunten haalt. Hiermee waarborgt het KCKZ de kwaliteit van kraamverzorgenden in Nederland. Deze punten kun je halen door het volgen van bijscholingen, bezoeken van relevante beurzen en congressen en het volgen van trainingen en E-Learnings.

Kosten van de opleiding kraamverzorgende, baangarantie en bijscholing

De opleidingskosten nemen wij voor onze rekening. Aan je opleiding hoef je dus niks te betalen!

heb je de opleiding kraamverzorgende succesvol afgerond dan heb je de garantie op een baan bij Kraamzorg de Waarden! Je kunt bij ons direct aan de slag als gediplomeerd kraamverzorgende in welke contractvorm je ook wil. We overleggen met je welke vorm het beste bij jou en je persoonlijke situatie past. En natuurlijk heb je dan ook de mogelijkheid om op rooster te werken.

Kwaliteit van zorg leveren is bij ons heel erg belangrijk. Daarom kun je tijdens je werk altijd gratis bijscholingen volgen die ook weer accreditatiepunten opleveren voor het KCKZ.

De sollicitatieprocedure voor de opleiding kraamverzorgende in 6 stappen!

Zo weet je het zeker? Ben jij onze nieuwe kraamverzorgende en wil je de opleiding kraamverzorgende gaan volgen?

We hebben een sollicitatieprocedure met 6 stappen:

1. Solliciteren

Het begint natuurlijk met solliciteren via de Vacature Leerling kraamverzorgster. Je verstuurt via de button ‘Solliciteer’ je CV en motivatiebrief. Daarna krijg je gelijk een ontvangstbevestiging, weet je tenminste zeker dat we je sollicitatie goed hebben ontvangen. 

Nu gaan wij kijken of je CV en motivatie past bij wat we zoeken. Sluit het op elkaar aan, dan ga je door naar stap 2!

2. Assessment

Via twee online testen willen we je nog beter leren kennen. Je krijgt een uitnodiging voor een persoonlijkheidstest en een intelligentietest. Is de uitslag positief? maak je dan maar klaar voor stap 3!

3. Online Q&A

Het is belangrijk dat je veel weet over het vak van kraamverzorgende. daarom organiseren we een Online Q&A waarin je al je vragen kunt stellen. 

4. Selectiebijeenkomst

Weet je alles wat je wilt weten, dan nodigen we je uit voor onze selectiebijeenskomst. Het liefst organiseren we deze dag live, maar als het niet kan doen we dit online. Tijdens deze bijeenkomst doen we 2 rollenspellen en een sollicitatiegesprek. Een paar dagen later laten we je weten of we met je verder gaan en kun je door naar stap 5!

5. Aanstellingskeuring

De functie van kraamverzorgende heeft specifieke functie-eisen. Het is voor jezelf, maar ook voor ons belangrijk om te weten dat je aan die eisen kunt voldoen. Daarom voert onze bedrijfsarts een aanstellingkeuring uit. Tijdens de keuring wordt er gekeken naar je psychische en fysieke gezondheid. 

6. Arbeidsvoorwaardengesprek en indiensttreding

Je bent er, de laatste stap; het arbeidsvoorwaardengesprek. Tijdens dit gesprek bespreken we de voorwaarden van je indiensttreding. Daarna ontvang je het contract per post thuis voor ondertekening. Gefeliciteerd, je bent aangenomen! 

Welkom bij Kraamzorg de Waarden!